Преди дни сайтът за разследваща журналистика Bird.bg публикува профилите в

...
 Преди дни сайтът за разследваща журналистика Bird.bg публикува профилите в
Коментари Харесай

АЕЖ брани TELUS, но защо мълчат, за произвола на модераторите на Фейсбук - България

 Преди дни уеб сайтът за проверяваща публицистика Bird.bg разгласява профилите в обществените мрежи на чиновници на TELUS, като се стимулира, че компанията, модерираща наличието на Facebook за България, „ заглушава общественици, изразяващи позиции във връзка с режима на Владимир Путин, а в това време дава естрада на тези, които поддържат опорките на Русия “. От уеб сайтът приканиха още чиновниците на TELUS -България да станат техни информатори. Фирмата, която управлява българския Facebook, към този момент разгласи, че ще съди създателите на обявата. 

Вчера пък от Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) -България приканиха Bird.bg да отстрани постовете си в обществените мрежи със фотоси от персонални профили на лица, за които се твърди, че са свързани с TELUS. АЕЖ счита, че това е форма на онлайн-тормоз. Faktor.bg предлага на своите читатели позицията на специалист по национална сигурност.

Трябва на първо време да се приключи произволът на Телус във ФБ-България!

Михаил Найденов, специалист по национална сигурност

Във Facebook у нас има проблем и той е съветски. Имаме съветски проблем. Затова той би трябвало да бъде решен най-скоро.
Защо АЕЖ не вземе в този момент съществено отношение за многочислените случаи на репресии от страна на модераторите на компанията върху профилите на хора, които подлагат на критика съветската война на експанзия срещу Украйна и съветската хибридна война против страната ни!? 
Модератори на българското наличие без съображение смъкват постове, постановат ограничавания, затварят страници. 

Без претекстове и безусловно безнаказано

Така закриха, напълно безпричинно и очевидно по нечие предписание, страницата на Атлантическия съвет на България. 
За това АЕЖ и изтъкнати демократични медии обаче не престават другарски да си мълчат. Нищо, че към този момент FAZ обърна внимание на казуса.

Защо Телус оперира анонимно у нас? 

Не би трябвало ли да открие приемни в София и други места, с посочени имейли и директни телефони за контакт, с дадени имена и фотоси на лица за контакт, с цел да може персонално да се организират и срещи на наранени консуматори? Освен това трябват ясни процедури и за обжалване, като се знае и името на служителя, наложил рестрикцията, дружно с неговите писмени пояснения за това. А не анонимни модератори на компанията да поясняват случайно стандартите на общността и да постановат голословни рестрикции. 

Не на последно място, за всяко безпричинно " наказване " би трябвало да се дължат и финансови компенсации, а не просто единствено опрощение и връщането на обявата, все едно нищо не се е случило.

Мога единствено да поздравя Bird.bg за поетата самодейност да слагат този въпрос на публичното внимание. Казаха " А ", в този момент е редно да кажат и " Б ". Следва да изнесат информация по отношение на тези хора, които са директно виновни за нарушаванията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР